top of page
  • Writer's picture

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) - aka "λαουρυλοθειικό νάτριο"

Updated: Mar 6, 2023

Πρόσφατα μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι πολλά προϊόντα φέρουν την ένδειξη "sls & sles free". Τι είναι όμως τα sls και sles και πρέπει να ανησυχούμε γι' αυτά; Το SLS είναι η συντομογραφία για το sodium lauryl sulfate, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως sodium laureth sulfate. Πρόκειται για επιφανειοδραστική ουσία, που σημαίνει ότι είναι αυτό που προκαλεί αφρό τόσο στα οικιακά προϊόντα καθαρισμού όσο και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως τα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και οι οδοντόκρεμες.


Το λαουρυλοθειικό νάτριο και το λαουρεθικό νάτριο δεν είναι εντελώς αθώα. Έχουν βρεθεί ένοχα για την πρόκληση ερεθισμών στο δέρμα, γι' αυτό και δεν θα τα βρείτε σε πολλά προϊόντα για μωρά και νήπια. Σύμφωνα με έρευνες, η δράση των ουσιών αυτών είναι τόσο ισχυρή που αφαιρούν και τα φυσικά έλαια από την επιφάνεια του δέρματός μας. Στα περισσότερα καλλυντικά, ωστόσο, η περιεκτικότητα σε sls/sles που χρησιμοποιείται είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που δοκιμάστηκε στην έρευνα, καθιστώντας τα ακόμη πιο ασφαλή.



Εν κατακλείδι, η ζημία που προκλήθηκε από τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι ορισμένα συστατικά προκαλούν καρκίνο ήταν μεγάλη. Πολλά καθιερωμένα προϊόντα επανακυκλοφόρησαν χωρίς αυτά τα συστατικά ή με ελάχιστες ποσότητες και μεγάλοι κολοσσοί όπως η Unilever κ.α, αναγκάστηκαν να δημοσιεύσουν μακροσκελείς δηλώσεις στους ιστοτόπους τους που εξηγούσαν ποια είναι αυτά τα συστατικά και ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν.(σσ ουκ ολίγες)


Το σαμπουάν/προϊόντα που θα βρείτε σε ένα επαγγελματικό χώρο περιποίησης μαλλιών είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα μαλλιά σας. Τα προϊόντα εταιρειών όπως η Schwarzkopf, Wella κ.α είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας συστατικά και είναι ασφαλή για χρήση στα μαλλιά σας. Το καλύτερο με τα προϊόντα κομμωτηρίου είναι ότι παρασκευάζονται από επαγγελματίες που γνωρίζουν πώς να διατηρούν τα μαλλιά σας υγιή.


Τα επαγγελματικά προϊόντα περιέχουν επίσης λιγότερες χημικές ουσίες από τα κανονικά σαμπουάν και μαλακτικά. Τα προϊόντα αυτά είναι φτιαγμένα με συστατικά που δεν είναι επιβλαβή για το τριχωτό της κεφαλής ή τα ίδια τα μαλλιά. Στην πραγματικότητα, ένα επαγγελματικό σαμπουάν για αραιά μαλλιά μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να φαίνονται πιο πυκνά και υγιή από ποτέ!


Τώρα που γνωρίζουμε την ύπαρξη των SLS και SLES και τι μπορούν να προκαλέσουν, επιλέγουμε ένα σαμπουάν από μια εταιρεία που υπογράφει προϊόντα κομμωτηρίου εδώ και πολλά χρόνια. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για επιβλαβείς χημικές ουσίες όταν αγοράζετε επαγγελματικά σαμπουάν για αραιά μαλλιά, επειδή αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιούν μόνο φυσικά συστατικά στα προϊόντα τους.


Το επαγγελματικά σαμπουάν των εταιρειών που προαναφέραμε είναι επίσης καλύτερα στον καθαρισμό της βρωμιάς και του λαδιού από το τριχωτό της κεφαλής σας, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της πιτυρίδας και άλλων προβλημάτων του τριχωτού της κεφαλής. Το τακτικό λούσιμο με ένα σωστό προϊόν μπορεί επίσης να βοηθήσει να διατηρήσετε το τριχωτό της κεφαλής σας καθαρό και υγιές, γεγονός που αποτρέπει την εμφάνιση πιτυρίδας εξ αρχής!


Α.Π




12 views0 comments
bottom of page